Alat za provjeru naprednog elektroničkog potpisa

Od proljeća 2016. prilikom predaje elektroničkih ponuda (ponuditelji) i na javnom otvaranju ponuda (naručitelji), sustav EOJN provjerava, među ostalim, i jesu li ponude potpisane kvalificiranim certifikatom. 

Nakon što je EOJN u zadnjem koraku prije predaje elektroničke ponude stavio još jednu dodatnu opciju provjere Uveza ponude, u kojem se provjerava i ispravnost naprednog elektroničkog potpisa, nestala je potreba za provjerom putem do tada dostupnog Alata za provjeru naprednog elektroničkog potpisa koji je bio na poveznici https://eojn.nn.hr/EOJN.SignatureCheck/.

Od 1. siječnja 2018. iz EOJN RH ukida se funkcionalnost provjere naprednog elektroničkog potpisa!

Dakle, prije nego ponuditelj u sustav EOJN učita svoju elektroničku ponudu, a nakon što s računala učita (upload) svoju potpisani Uvez ponude, u trenutku učitavanja Uveza ponude, sustav EOJN  automatski pregleda učitani Uvez ponude te označi kvačicama ili minusima status tog Uveza. Ukoliko su svi elementi koji se pregledavaju od strane sustava označeni zelenim kvačicama, ponuditelj može biti siguran da je njegova ponuda ispravno potpisana naprednim elektroničkim potpisom, uz ostale uvjete koji su zadovoljeni.


Što se tiče provjere od strane naručitelja, tijekom javnog otvaranja ponuda sustav EOJN, odabirom  opcije "Provjeri elektroničke ponude", provjerava sve dostavljene elektroničke ponude te kvačicama, odnosno minusima označava elemente provjere. 

VAŽNO: kao što je ZJN 2016 predvidio, ukoliko ponuda nije potpisana naprednim elektroničkim potpisom, odnosno uopće nije potpisana, ona se ne može odbiti iz tog razloga.

Od siječnja 2019. ponuditeljima se rezultat provjere uveza ponude prikazuje na sučelju i nakon elektroničke predaje ponude.

Također je dodana provjera vremenskog žiga na "Uvezu ponude"



IZVOR: EOJN RH