Što je Ekonomski najpovoljnija ponuda (ENP) i kada je obvezna?

Nakon što je Europski parlament odobrio tri nove direktive a među njima Direktiva 2014/24/EU, jedna od najvažnijih promjena u javnoj nabavi jest  izbor "ekonomski najpovoljnije ponude" (eng. most economically advantageous tender MEAT) kao kriterija za dodjelu ugovora. 

Nakon usklađivanja sustava javne nabave s novim Direktivama, Države članice EU imale su vremena do 18. travnja 2016. uskladiti svoje zakone i druge propise s objavljenim direktivamaPrimjena kriterija ENP obvezna je u slučaju natjecateljskog dijaloga, a to u praksi vrijedi i za ograničeni i pregovarački postupak. 

I dosada se u jednom od 5 postupaka javne nabave, nalazio natjecateljski dijalog  u kojem naručitelj s odabranim natjecateljima „vodi dijalog“ s ciljem razvijanja jednog ili više prikladnih rješenja koja mogu udovoljiti njegovim zahtjevima.  

Međutim, sada se ugovor o javnoj nabavi dodjeljuje isključivo na temelju kriterija najboljeg omjera cijene i kvalitete u skladu s člankom 67. stavkom 2.  Znači ovdje javni naručitelji temelje dodjelu ugovora o javnoj nabavi isključivo na ekonomski najpovoljnijoj ponudi (ENP). U pozivu na nadmetanje odnosno u opisnoj dokumentaciji navodi se relativni značaj koji pridaje svakom kriteriju – određivanjem raspona s odgovarajućom max. razlikom, tj. kvaliteti se u postupku ocjene ponuda pridaje određeni relativni značaj kako bi se osigurao odgovarajući omjer uloženog i dobivenog.

Ako nije moguće navesti relativni značaj kriterija, javni naručitelj mora navesti sve kriterije po redoslijedu od najvažnijeg do najmanje važnog.

Ekonomski najpovoljnija ponuda omogućava da se, uz kriterij cijene, u odabiru najbolje ponude sagledaju i kvalitativni kriteriji

Najčešći kriteriji ENP: CIJENA; ROKOVI (Izvođenja, Izvršenja, Plaćanja); STRUČNJACI

Mogući kriteriji ENP:

  • KVALITETA I TEHNIČKE PREDNOSTI (uz obvezne min zahtjeve / tehn. značajke – bodovati bolje tehničke karakteristike – tehničke prednosti ; bolja izvedba, jače značajke, metodologija rada...)
  • ORGANIZACIJA I ISKUSTVO OSOBLJA (bodovanje referenci stručnjaka u okviru ugovora)
  • OKOLIŠNI KRITERIJ (učinak korištenog materijala na okoliš, transport i CO2 emisije, potrošnja energenata pri upotrebi, recikliranje, zbrinjavanje, energetska učinkovitost, životni vijek..)
  • DRUŠTVENA ODGOVORNOST (npr. zapošljavanje duže-nezaposlenih osoba)
  • ROKOVI (kada su važni za kvalitetu ugovora: isporuka, odaziv, izvršenje, jamstvo, ... boduje se bolji rok od min propisanog)
  • USLUGE NAKON PRODAJE I TEHNIČKA POMOĆ (korisnička podrška, dostupnost, udaljenost do servisa, udaljenost mjesta preuzimanja, dostupnost rezervnih dijelova, edukacija i trening)


Na  duži rok, Ekonomski najpovoljnija ponuda daje naglasak na kvalitetu proizvoda i usluga, ekološke aspekte i cjeloživotne troškove usluge ili robe iz javne nabave a kao cilj primjene kriterija ENP je odrediti ponudu kojom se ostvaruje najbolji omjer uloženog i dobivenog. 


Povezani sadržaj: 

ENP– Metodologija ocjenjivanja- modeli i najčešće korištene formule

Koje su razlike između kriterija za odabir ponuditelja (uvjeta sposobnosti) i kriterija za odabir ponude te uopće primjeri kriterija i bodovanja Ekonomski najpovoljnije ponude; 

kako propisati, pregledavati kriterije i provjeravati kvalitete stručnjaka poslušajte na
edukaciji, klik na link.