Automatska provjera iz registara putem EOJN

Jedna od novih funkcionalnosti Elektroničkog Oglasnika Javne Nabave (Travanj 2018.) predstavlja dohvat dokaza iz registara i evidencija Republike Hrvatske (Sudski registar, Obrtni registar, Kaznena evidencija i Porezna evidencija).


Odredbe članka 262. Zakona o javnoj nabavi (ZJN 2016) propisuju obvezu, odnosno mogućnost, naručitelja da izvrše provjeru gospodarskih subjekata u postupku javne nabave. Isto je vezano uz pregled i ocjenu ponuda u fazi traženja ažuriranih popratnih dokumenata temeljem članka 263. Zakona. Naime, od ponuditelja koji je dostavio ekonomski najpovoljniju ponudu, naručitelj će zatražiti dostavu ažuriranih popratnih dokumenata u svrhu dokazivanja udovoljavanju kriterijima za kvalitativni odabir, osim ako ih već posjeduje. 


Članak 71. propisuje obvezu ustrojavanja javnih registara, u elektroničkom obliku, kao besplatne nacionalne baze podataka, putem kojih naručitelj može izvršiti provjeru u okviru postupka nabave, odnosno u svrhu provjere informacija navedenih u ESPD obrascu, dok članak 20. stavak 4. Pravilnika o dokumentaciji o nabavi te ponudi u postupcima javne nabave definira da se pristup bazama podataka obavlja putem EOJN, koji generira izvještaj s podacima u vezi s ažuriranim popratnim dokumentima.


➡️ Temeljem navedenih odredbi, unutar EOJN od sada je moguć dohvat izvješća iz relevantnih registara, i to iz registara: sudski i obrtni registar, te kaznena i porezna evidencija.

Opcija je dostupna unutar detalja postupka nabave.


➡️ Važno je napomenuti da je od  siječnja 2019. godine, putem dohvata iz registra Kaznene evidencije, moguće dohvatiti i dokaz o nekažnjavanosti i za pravne osobe, a ne samo za fizičke osobe (odgovorne osobe u toj pravnoj osobi).


No, ono što je bitno je da je dohvat moguć samo za hrvatske pravne osobe, odnosno za hrvatske državljane, te samo za ponuditelje i članove zajednice ponuditelja).


Iz toga proizlazi da će naručitelj morati isto provjeravati putem propisanih dokaza za inozemne ponuditelje, kao i za osobe koje imaju državljanstvo izvan RH, bez obzira bile one zaposlene u hrvatskim ili inozemnim pravnim osobama.