Primjena zakona o javnoj nabavi u EU fondovima - za NOJN

Širina poštivanja zakona o javnoj nabavi za neobveznike javne nabave NOJN


PITANJE:

Natječaji koji se sufinanciraju sredstvima iz EU strukturnih i investicijskih fondova nalažu da se poduzetnici koji ostvare potporu prilikom nabave roba radova ili usluga pridržavaju određenog postupka odnosno načela za javne nabave. Radi se o obveznicima koji ne ostvaruju potporu u 100 % iznosu javnih sredstava već ovisno o natječaju  ulažu i do 50% svojih sredstava. Da li se spomenuti neobveznici javne nabave trebaju pridržavati propisa iz javne nabave te u kojoj mjeri? Naime kako bi se na primjer zadovoljio kriterij transparentnosti potrebno je nabavu objaviti na stranici strukturni fondovi te propisati primjereni rok za dostavu ponuda. Da li ti rokovi mogu biti kraći od propisanih u zakonu o javnoj nabavi, kako ispravno procijeniti da li će zainteresirani ponuđači imati dovoljno vremena javiti se na natječaj?  Zanima me također da li načelo transparentnosti ili načelo jednakog tretmana prema strankama u postupku uključuje i javno otvaranje ponuda ili to može biti diskrecijska ocjena naručitelja/poduzetnika, koji ipak ulaže i svoje novce?

 

ODGOVOR:


Sustav javnih financija, kojem pripada i javna nabava, obvezuje korisnike na ekonomično i učinkovito trošenje sredstava. Navedeno načelo proizlazi iz Zakona o proračunu, ali isto se, uz ostala načela javne nabave, navodi i u članku 3. Zakona o javnoj nabavi. Pristupanjem Republike Hrvatske u Europsku Uniju, otvorile su se mogućnosti financiranja javnih i privatnih projekata iz sredstava različitih EU fondova. S obzirom da je riječ o financiranju unutar sustava javnih financija, svi projekti koji se financiraju EU sredstvima podliježu javnoj nabavi. Zakon o javnoj nabavi uređuje postupke i načine sklapanja ugovora o javnoj nabavi i okvirnih sporazuma za nabavu roba, radova i usluga za obveznike navedenog Zakona. S druge strane, oni subjekti koji su korisnici sredstava iz EU fondova, a nisu obveznici primjene Zakona o javnoj nabavi (poduzetnici odnosno pravne i fizičke osobe koje nisu obveznici Zakona o javnoj nabavi), tzv. neobveznici javne nabave (NOJN) ili engl. Non-Purchasing Organisations (NPO), u obvezi su primijeniti Pravilnik (postupovnik) o javnoj nabavi koji primjenjuje opća načela, a koji donosi ugovorno tijelo na nacionalnoj razini, te Pravilnik o prihvatljivosti izdataka. Pravilnici o javnoj nabavi različiti su, i to, ovisno o: EU fondu kao financijskom instrumentu, i ugovornom tijelu, provoditelju, nacionalne razine (Ministarstvo poduzetništva i obrta, Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova EU, Ministarstvo znanosti i obrazovanja …). Dakle, NOJN nisu u obvezi primjenjivati odredbe Zakona o javnoj nabavi, ni cjelokupno niti selektivno, već Pravilnika o javnoj nabavi koji donosi ugovorno tijelo na nacionalnoj razini.

Primjer PRILOGA.; nađite na blogu: JAVNA NABAVA U EU PROJEKTIMA.

 

Pravilnici o javnoj nabavi oslanjaju se na ista ili vrlo slična normativna rješenja pritom utvrđujući sljedeća opća načela:  načelo racionalnog i učinkovitog trošenja javnih sredstava,  načelo slobodnog kretanja roba i usluga te načelo slobode poslovnog nastana, načelo jednakog postupanja i nediskriminacije, načelo transparentnosti, načelo uzajamnog priznavanja i načelo izbjegavanja sukoba interesa.

Predmetni postupci javne nabave za NOJN-e uređuju način objave, pa tako, obvezne objave nabave, odnosno postupak s objavljivanjem Obavijesti o nabavi (OoN) je sljedeći:

-    OoN se mora objaviti u Narodnim novinama Republike Hrvatske (NN), i to oglasnom djelu u rubrici "Nadmetanja". Primjer oglasa možete vidjeti na poveznici:

      http://narodne-novine.nn.hr/clanci/oglasi/2603773.html

-  Dokumentacija za nadmetanje mora biti objavljena u najmanje jednom odgovarajućem elektroničkom mediju u Hrvatskoj, pri čemu se internetska stranica NOJN-a smatra jednim od odgovarajućih medija, te ista mora ostati dostupna do isteka roka za dostavljanje ponuda.

-        Postupak započinje objavljivanjem obavijesti o nabavi.


Rokovi za dostavu ponuda, ovise o primijenjenom postupku, i to:


 

Postupak s objavom poziva na nadmetanje

Pregovarački postupak bez objave u kojem naručitelj konzultira najmanje 3 gospodarska subjekta po vlastitom izboru i pregovara uvjete ugovora s jednim ili više njih

Izravni odabir na bazi jedne ponude

USLUGE

ROBE

RADOVI

30 dana

10 dana

 

Rok se računa:

od dana objave u NN

počevši od dana kada je dokaz o primitku poziva od NOJN-a primljen od potencijalnog pružatelja/dobavljača

 

 

Rok za dostavu se može skratiti u propisno argumentiranim iznimnim slučajevima iznimne žurnosti izazvane okolnostima koje NOJN nije mogao predvidjeti niti na njih utjecati te koje mu se ni na koji način ne mogu pripisati, a odnosi se na potrebe očuvanja ljudskih života, materijalne imovine ili sprečavanja daljnje štete na imovini povezanoj s ugovorom, te kad se posebni dijelovi odredaba ovoga Priloga ni na koji način ne mogu primijeniti u stvarnom vremenu, dopušteno je koristiti izravnu dodjelu  ugovora na temelju jedne ponude.

Obveza provedbe javnog otvaranja ponuda nije propisana odnosno pravila vezana uz javno otvaranje ponuda ne navode se u Pravilniku.